BiH

VIDEO: Pogledajte dio atmosfere sa pokazne vježbe Gorske službe spašavanja FBiH  “Goražde 2021”

U nedjelju, 19.09.2021. godine u gradskom jezgru u Goraždu organizovana je godišnja pokazna vježba Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) i Gorske službe spašavanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Na vježbi je učestvovalo preko 120 spasilaca iz sedam stanica koje su ujedno i članice saveza Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Scenarij vježbe uključivao je potragu za nestalim licem uz elementime kopnene potrage sa dva potražna psa. Dalje aktivnosti vježbe su bile usmjerene na potragu i spašavanje na rijeci Drini, sa svim potrebnim resursima spašavanja na vodi i pod vodom. Na vodi je bilo šest čamaca sa skiperima, roniocima i spasiocima sa završenom “Rescue 3“ obukom, te dva motorna čamca. Nakon intervencije na vodi, uslijedilo je izvlačenje unesrećenog na pristupačan teren uz korištenje tirolske priječnice i tehnika žimaranja na lokalitetu gradskog pješačkog mosta.

PROČITAJTE I:   Dogovor gradi kuću, ali i elektranu

Ovom vježbom prikazani su značajni resursi i zajedničko djelovanje gorskih službi spašavanja članica GSS FBiH a kojoj su svjedočili posmatrači u Goraždu. Na vježbi su učestvovale stanice iz Sarajeva, Konjica, Mostara, Visokog, Zenice, Zavidovića i Brčkog uz sekciju Tuzla.

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine kroz rad svojih stanica u toku ove godine imala je preko 40 intervencija. Intervencije uključuju potrage i spašavanje na nepristupačnim terenima uz saradnji sa drugim službama civilne zaštite. Najveći broj intervencija bio je na nepristupačnim planinskim predjelima uz surove vremenske uslove kada je angažman resursa ove službe prijeko potreban.

PROČITAJTE I:   Zelene milje: I vrh Bjelašnice nam govori da se klima mijenja

Dalji planovi unapređenja rada i jačanja resursa moraju biti usmjereni ka prepoznavanju kvaliteta rada ove volonterske organizacije, tačnije adekvatno priznavanje potrebe za postojanjem, radom i djelovanjem u hitnim slučajevima kada su ljudski životi ugroženi.

 

 

Tags

Zadnje objavljeno