BiH

VIDEO: PRESS konferencija ministra zdravstva ZDK dr. Adnana Jupića

U sjedištu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona danas je održana konferencija za novinare povodom aktuelne teme i nepravilnosti nabavke medicinskog kisika u vrijeme pandemije koronavirusa od strane pojedinih medicinskih ustanova, prije svega domova zdravlja. Prisutnima se obratio ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je naglasio da se ne pradi samo o lokalnom ili kantonalnom, nego problemu nabavke u cijeloj BiH.

– Vlada ZDK aktivno je reagovala po dobijanju saznanja da su se pojavile određene nepravilnosti vezane za nabavku kiseonika u Javnim ustanovama na području kantona. Poslali smo nakon toga dopis zdravstvenim ustanovama sa upitom na koji način je nabavljan medicinski kisik. Dobili smo odgovore iz svih zdravstvenih ustanova – rekao je Jupić.

PROČITAJTE I:   Wizz Air ukida jednu liniju iz Banjaluke

Ministar kaže da su nabavljane minimalne količine kisika, a većina ih je nabavljala od Messera koji je ovlašten za proizvodnju i prodaju. Bilo je ipak ustanova koje su ga nabavljale i od drugih proizvođača, o čemu će konačnu riječ reći inspekcija i nadležni organi.

Jupić je istakao da je Kantonalna bolnica Zenica kao najveći potrošač isključivo od Messera nabavljala i nabavlja  kisik za svoje potrebe. Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, odobrila primjenu kisika kompanije Messer i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

PROČITAJTE I:   Štrajk upozorenja u JP "Komunalno Brčko", uposlenici traže povećanje plata

Pogledajte polusatni snimak press konferencije.

Zadnje objavljeno