Biznis

VIDEO: Uz prijedlog dopuna Zakona o električnoj energiji usvojen i amandman

Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević pozvao je Predstavnički dom da sutra sazove vanrednu sjednicu da bi se se usvojio amandman na predložene dopune Zakona o električnoj energiji i time osiguralo da Vlada Federacije BiH odmah može ograničiti cijenu struje do 20 posto što je bio i zahtjev Udruženja poslodavaca FBiH.

Žuljević ističe da bi na taj način od 1. januara naredne godine svi privrednici imali mogućnost da potpušu ugovore sa elektroprivredama koji su održivi, na onim cijenima koje neće ugasiti njihove privrede i natjerati ih na otpuštanje radnika.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije uz Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji usvojen je amandman koji su predložili delegati Aner Žuljević i Elmedin Konaković.

-Naš amandman podrazumijeva da ukoliko cijena struje raste više od 20 posto, Vlada FBiH mora rast cijena ograničiti do 20 posto – pojasnio je Žuljević.

Delegat Kluba Hrvata Damir Džeba istakao je da situacija zahtijeva da se dopune Zakona o električnoj energiji usvoje, a to je jedino bilo moguće prihvaćanjem navedenog amandmana.

PROČITAJTE I:   SM3 Tešanj zapošljava više radnika

– Najveći problem je što danas nije sjednici prisustvovao premijer Federacije BiH ili resorni ministar da odgovaraju na pitanja vezana za opće stanje u elektroenergetskoj oblasti, kao i o svim aspektima donošenja ovakvog zakona kojeg su po meni nepricipjelno i nepravedno opteretili predlagača zakona kolegu Jasmina Duvnjaka da obrazlaže stvari koje su veoma stručnog karaktera, a imaju ogromne posljedice na život stanovništva, a posebice poslovnog sektora. Podrškom ovom amandmanu smo zadovoljili i zahtjeve poslodavaca – kazao je Džeba.

Šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak kaže da je kao predlagač bio spreman na određene kompromise.

– Mislim da smo bili negdje 70 posto u konačnici da se dogovorimo, ali je prevladala isključivost, čak da nam se prijeti izlaskom sa sjednice da se naruši kvorum, što smatramo politički neprihvatljivim. S te strane sam razočaran, a s druge strane, treba biti hladne glave i trezven i da u narednom periodu što je moguće kraće Predstavnički dom i Dom naroda dođu do zajedničkog teksta koji tek onda može postati zakon. U ovom momentu nemamo zakon kojim će se dati mogućnost Vladi Federacije BiH da u poremećenim okolnostima na tržištu električne energije može djelovati da smanjuje cijene električne energije – rekao je Duvnjak.

PROČITAJTE I:   Bill Gates tvrdi kako nismo spremni za iduću pandemiju. Ima i prijedlog

Kao predlagač zakona predložio je da se u sadašnjem Zakonu o električnoj energiji doda novi član koji glasi: ‘lzuzetno od stava (2) člana 16. Zakona, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije može posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

S obzirom da je danas Dom naroda Parlamenta FBiH uz ovo zakonsko rješenje prihvatilo amandman zakon mora ići na odobrenje Predstavničkom domu. Samo ukoliko se na oba doma usvoji u istovjetnom tekstu, zakon može stupiti na snagu.

Zadnje objavljeno