Sport

Vječna lista kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Znate li na kojem mjestu se nalazi BiH?

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine približavaju se kraju i čekaju se posljednji putnici koji će izvaditi vizu za Katar.

Dok se to čeka, svode se računi kvalifikacija, a pojavila se i jedna zanimljiva statistika vezana za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. U obzir su uzeti svi kvalifikacioni mečevi, a tabela se pravila na osnovu prosječnog broja osvojenih bodova.

PROČITAJTE I:   Zlato za Lanu Pudar na Mediteranskim igrama

Bosna i Hercegovina u toj tabeli zauzima 61. mjesto sa 1.530 osvojenih bodova u prosjeku. Naša reprezentacija odigrala je 66 kvalifikacionih mečeva, pobijedila je 29, remizirala je 14 puta, a izgubila je 23 puta. Postigla je 121 gol, a primila 81 gol. Plasirali smo se na samo jedno Svjetsko prvenstvo do sada.

Na vrhu liste je Njemačka koja je uspješno prošla svih 15 kvalifikacija, a iza njih slijede Španija, Engleska, Italija, pa Brazil. Zanimljivo ispred nas su i neke egzotične reprezentacije, poput Nove Kaledonije koja je odigrala 35 utakmica i ima bolji prosjek poena u Okeaniji nego mi u Evropi, ali i neke druge azijske i afričke reprezentacije. Kompletnu listu pogledajte OVDJE.

PROČITAJTE I:   Lana Pudar uništila konkurenciju i plasirala se u finale Mediteranskih igara