BiH

Vlada KS podržala Bečarevića: Zahtijevaju maksimalno moguće pojeftinjenje plina

Vlada Kantona Sarajevo podržala je inicijativu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića.

Vlada Kantona Sarajevo podržala je inicijativu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića. Vlada KS zahtijeva da se cijena prirodnog gasa korisnicima ovog energenta u Kantonu Sarajevo smanji u maksimalnom mogućem iznosu, i to do 30 posto, a na bazi realne cijene gasa od Gasproma i ostalih elementa koji mogu utjecati na smanjenje cijene, što je prethodnih dana detaljno obrazložio resorni ministar Bečarević.

PROČITAJTE I:   Pogledajte gdje su danas radarske kontrole u Kaknju

Poručeno je da će Vlada FBiH jedino na ovaj način trasparentno i odgovorno postupiti prema potrošačima ovog energenta u Kantonu Sarajevo.

Naglašavaju da visoke i nerealne cijene gasa direktno utječu na povećanje broja zahtjeva građana i privrednih kompanija da budu isključeni iz sistema Sarajevogasa i Toplana, a što će dodatno utjecati na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo.

PROČITAJTE I:   Izvještaj sa 29. redovne sjednice Općinskog vijeća

Kako je na današnjoj sjednici informisao članove Vlade resorni ministar Bečarević, prema KJKP Toplane upućeno je više od 600 zahtjeva za prekid usluga centralnog grijanja, dok je ovaj energent usljed poskupljenja u proteklih šest mjeseci prestalo koristiti oko 300 subjekata male i velike privrede.

Također, u Kantonu postoji preko 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na razini nule, a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno