Sport

Završena regionalna takmičenja Sportskih igara mladih: Slijedi Veliko Finale Igara u Sarajevu

Plazma Sportske igre mladih su se u prethodnom periodu družile sa djecom na terenima u Zenici, Bugojnu, Maglaju, Doboju i Lukavcu. Za kraj ovogodišnje najljepše sportske priče, djevojčice i dječaci takmičit će se i družiti na Velikom finalu Igara u Sarajevu od 6.7.-8.7. u tri dvorane Hotela Hills.

Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski komitet BiH s kojim mališani na terenima uče o načelima olimpizma te zdravom načinu života. Kroz ovogodišnju BH Telecom Sportske igre mladih turneju radosti, nastavljena je i realizacija projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“, kojeg Igre implementiraju uz finansijsku podršku USAID-a, a kroz koji mališani uče o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu. Zenica je jedanaestu godinu zaredom bila domaćin Igara, a mališani iz ovog grada su se takmičili u malom nogometu, košarci, odbojci, tenisu i rukometu. Uma Šehić i Vedad Drino, biće predstavnici Zenice u tenisu u okviru Toyota Cup-a na Velikom finalu Plazma Sportskih igara mladih u Sarajevu. Posebno zanimljivi, u ovom gradu, bili su mečevi u okviru Vitalia Cup-a u odbojci, a pobjednička ekipa „Winner“ na čelu sa kapitenkom Emom Mačkić, raduje se finalnom takmičenju u Sarajevu.
„Jedva čekamo druženja u Sarajevu i nadamo se dobrom plasmanu“ istakla je Ema Mačkić, kapitenka ekipe „Winner“.

U Bugojnu su odigrani nogometni, košarkaški i odbojkaški mečevi, a ekipe KK „Prom“, „Iskra“ i NK „Sport Prevent“ pobijedile su u ovom gradu.

„Pobijedili smo danas na Coca-Cola Cup-u u Bugojnu i super smo se proveli. Radujemo se nastavku takmičenja“ kazao je Tahir Imamović, kapiten ekipe NK „Sport Prevent“.

Takmičenja u Maglaju održana su u košarci i nogometu, a ekipe „Djeteline“, „Space jam“, „Sportino“ i NK „Natron“ slavile su pobjedu u ovom gradu.

„Super nam je bilo na Kinder Joy of moving Cup-u u košarci i jedva čekam daljnja druženja“ rekla je Amra Bradarić, kapitenka ekipe „Djeteline“.

Ekipe NK „Novi Šeher“, „Cool Blood“, „Junior Street Boys“, ŽRK „Krivaja Zavidovići“ i OK „Panter“ pobijedile su na takmičenjima u Doboju u nogometu, košarci, rukometu i odbojci. Posebnu pažnju publike u Doboju, privukli su rukometni mečevi u okviru Podravka Cup-a, a drugoplasirane ekipe obećale su naredne godine biti bolje.
„Izgubili smo u finalnoj rukometnoj utakmici i nadamo se da ćemo naredne godine biti bolji te se potruditi da ostvarimo plasman na finale“ kazao je Mahir Suljkanović kapiten ekipe MRK „Sloga Doboj“.
U Lukavcu su održana takmičenja u odbojci, nogometu i odbojci na pijesku, a ekipe „Beta“, i „Crvena Zvijezda Obudovac“ pobijedile su u ovom gradu. Anđelina Nikolić i Nada Lazarević slavile su pobjedu nad Emelom Mosorović i Ajlom Salihović u okviru Mlijekoprodukt Cup-a u odbojci na pijesku dok je ekipa SK „Beta Tango Lukavac“ slavila u okviru Ultra Cup-a, takmičenja u malom nogometu za mlađu kategoriju.
Igre su, prema ovogodišnjim propozicijama održale i polufinalne turnire u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli, a nakon što su regionalna i polufinalna takmičenja završena, Plazma Sportske igre mladih su stigle do onog najljepšeg i najuzbudljivijeg dijela – finalnog takmičenja u Sarajevu. Veliko finale Igara bit će održano u periodu od 6.7. do 8.7., uz saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija i poštivanje svih propisanih preporuka i mjera, a domaćini finala su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Turistička zajednica KS – Visit Sarajevo. Partneri Igara su UEFA Fundation for children i FIDE – Svjetska šahovska organizacija. Pobjednici državnog takmičenja Igara učestvovat će na Međunarodnom finalu u Splitu u augustu.

Zadnje objavljeno