Biznis

ZDK: Poljoprivrednim proizvođačima osigurano gorivo i poticaj za proljetnu sjetvu

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivredu i šumarstva (FMPVŠ) ministar Šemsudin Dedić jučer je održao sastanak sa kantonalnim ministrima poljoprivrede, a vezano za akt Vlade Federacije BiH koja je na 305. tematskoj sjednici održanoj 28.02.2022. godine donijela mjeru koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH iz postojeći robnih rezervi.

Zaključeno je da će FMPVŠ, u skladu sa zaduženjem, Federalnoj direkciji robnih rezervi dostaviti spisak poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju podršku za biljnu proizvodnju na federalnom nivou i koji će imati pravo na ovu mjeru prema usvojenim kriterijama (50 litara goriva po hektaru).

U cilju cjelovite realizacije navedene mjere, obaveza Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona je da dostavi kantonalnoj Vladi spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju sa kantonalnog nivoa u 2021. godini, vodeći računa da se za istu površinu ne dodjeljuje dvostruka količina goriva.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

-Da bi Vlada Zeničko-dobojskog kantona potvrdila spiskove i dostavila Federalnoj direkciji robnih rezervi, neophodno je da poljoprivredni proizvođači sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su realizovali poticaje, što prije ažuriraju svoje obradive površine do 20.03.2022. godine, a sve sa ciljem da nadležno ministarstvo u što kraćem roku dostavi spiskove Federalnim robnim rezervama zbog organizacije i distribucije odobrenih količina goriva – naglašava ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirsad Hadžić.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o organizovanju proljetne sjetve i mogućnosti da kantoni iz budžeta svojih resornih ministarstava poljoprivrede pokušaju obezbijediti sredstva za proljetnu sjetvu kao vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Ministar Hadžić je izrazio je spremnost da Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a osigura jednak iznos sredstava kao i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a prijedlog kantonalnog ministarstva je podrška iznosi po 200 KM/ha sa oba nivoa ili ukupno 400 KM/ha.

Izrazio je nadu će dva nivoa vlasti što prije osigurati neophodna sredstva koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u ovom kantonu da nastave proizvodnju i obave proljetnu sjetvu.

-S obzirom na stanje na tržištu prijeko nam je potrebno da zasijemo što veće površine, kako bismo proizveli što veću količinu poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište – rekao je Hadžić.