BiH

Žene poduzetnice uz rad, red i disciplinu nemaju straha raditi same!

Pandemija je izuzetno utjecala na sve nas. Posebno na žensko poduzetništvo širom svijeta – veliki je broj poduzetnica, vlasnica preduzeća, ističe negativne utjecaje pandemije na njihovo poslovanje.

Prekomjerna zastupljenost u poslovnim sektorima najpogođenijim ekonomskom neizvjesnošću, izraženi digitalni jaz prema rodu vlasnika u sve virtualnijem svijetu te sve veća odgovornost za brigu o djeci i zdravlju – samo su neki od čimbenika koji žene čini posebno ranjivima.

No, u svakoj priči imaju dvije strane. Medijski sadržaj koji je nastao u okviru projekta “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini još jedan je dokaz kako, te na koji način treba podržavati ženu. Projekat kroz koji smo obuhvatili i pozitivne priče u vrijeme nestailnosti koju donosi isključivo pandemija još jednom je dokazao jačinu žene koja je uvijek ali skoro uvijek prvo sestra, kćerka, majka i domaćica. Također, kroz projekat smo dokazali kako se žene ne plaše raditi same ali svakako im je bitna podrška koja je jako često samo zasnovana na bliskim ljudima.

PROČITAJTE I:   EU putem energetskog paketa potpore izdvaja 70 milijuna eura za BiH

Sadržajem ovih tekstova smo saznali kako poduzetnice u malim gradovima mnogo više se susreću sa manjkom podrške sugrađana te kako se u većim gradovima osjeti zdravija konkurencija. Svaka žena kroz intervjue izjavila je kako se boji novih izazova ali da snage ima još mnogo. Isto tako istakle su kako muške kolege imaju ponekad patrijarhalni stav prema ženi i njihovim biznisima. Zdravlje im je na prvom mjestu i zbog toga su tu gdje jesu, s tim da osim toga što su jake, samostalne i uporne neke su se  i usprostavile  finansiranjima države i zaključile kako im ne treba pomoć te dodale da sve što država sada nudi dolazi u sukob sa onim što im brani.

Medijske incijative  u suradnji sa Švedskom i Razvojnim programom Ujedinjenih Naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja pet sjajnih žena poduzetnica koje su dokazale da uz trud, volju i želju mogu da pomjeraju granice i da se suoče sa svim izazovima koji se pojave.

PROČITAJTE I:   U Goraždu niz događaja za Dan mladih i Dan rijeke Drine

Pročitajte njihova iskustva i priče iz kojih sigurni smo možemo mnogo toga da naučimo:

  1. Banjalučke poduzetnice osvajaju tržište i nakon pandemije
  2. Poduzetnice Bijeljine pokazale da uz trud i rad moguće je opstati i u vrijeme korone
  3. Kreativne poduzetnice Ljubuškog: Izazovi su neminovni u svim vremenima, ali uvijek je pravi tren za biznis!
  4. Uporne nevesinjske poduzetnice osvajaju tržište: Vjerujte u svoj biznis i na korak ste do uspjeha!
  5. Poduzetnice uzele stvar u svoje ruke: Ne žele pomoć od države! Pandemija prilika za nove izazove u poslovanju!

 

Prezentovani medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Medijski sadržaj, kao i nalazi prikazani u istom ne odražavaju nužno stavove Švedske niti UNDP-a.

Zadnje objavljeno