Biznis

“Zlatni” rudnik u Varešu s iskopom počinje u ovoj godini

Pandemija koronavirusa, visoka inflacija i nestabilnosti na svjetskom tržištu nisu poremetili planove s vraćanjem Vareša na kartu velikih rudarskih mjesta. Od eksploatacije ruda u ovom gradu koju će provoditi firma Adriatic Metals, odnosno njena produžnica Eastern Mining dijeli nas nekoliko mjeseci.

Na kopu Rupice izvode se završne pripreme za početak iskopa olova, cinka i barita, priopćili su. Uz navedene minerale ovo područje je, kako su pokazala istraživanja, bogato i zlatom, srebrom i bakrom.

“Snažna cijena nafte i dalje utječe na cijenu dizela u Bosni i Hercegovini, međutim to nije imalo značajan utjecaj na ukupne troškove projekta koji obećavaju. Stoga ne doživljavamo velike promjene u proračunskim procjenama troškova zbog inflacije”, rekao je Paul Cronin direktor Adriatic Metalsa.

Cronin kaže da se projekt razvija planiranom dinamikom.

“Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim napretkom u građevinskim aktivnostima, s tim da projekt napreduje na vrijeme kako je planirano. Aktivnosti pripreme gradilišta na površinskom kopu Rupice dobro su napredoval uz nedavnu mobilizacija Ciftaya, prva faza izgradnje podzemnog dijela će uskoro početi. Paralelno s tim nedavno smo započeli radove na vučnoj cesti koja spaja Rupice s Varešom”, pojasnio je Cronin.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Neposredni početak izgradnje nižeg ležišta označiće početak tri faze iskopavanja na Rupicama. Prva faza podrazumijeva istovremenu izgradnju dva ležišta od gornjeg i donjeg portala, do dva paralelna nivoa proizvodnje rudnog tijela Rupice. Očekuje se da će prva faza biti dovršena tokom četvrtog kvartala 2022.

Druga faza rudarenja počeće početkom prvog tromjesečja 2023. s izgradnjom proizvodnog nivoa, poprečnim rezovima, ostalim razvojnim pogonima i instalacijom podzemne infrastrukture spremne za proizvodno rudarenje.

Cronin naglašava da ležište Rupice nastavlja da pokazuje kontinuitet visoke mineralizacije.

“I dalje smo uzbuđeni zbog sjeverozapadnog proširenja ležišta Rupice. Iako su testovi na čekanju, do sada završene analize značajno su poboljšale razumijevanje kontinuiteta i kvaliteta glavnog ležišta Rupice”, navodi Cronin.

Da je početak vađenja rude sve bliže govori i podatak da kreću radovi na tvornici za preradu, a u toku je i mobilizacija podzemne rudarske opreme.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

Sve u znaku rudnika

Iako zlato nije primarni mineral, ovaj rudnik se zbog benefita koje će donijeti ovog kraju, ali i cijeloj BiH može nazvati zlatnim. Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević kazao je za medije kako se krajem godine može očekivati prva eksploatacija.

Sam rudnik zapošljavat će oko 300 radnika, ali kroz prateće i servisne poslove, transportne kompanije, firme koje trebaju osigurati druge stvari, kao što su napajanje strujom i vodom, ta brojka bit će mnogo veća i teško je procijeniti tačan broj.

Marošević također objašnjava kako je posljednjih mjeseci sve u znaku otvaranja koji bi ovoj općini, ali i cijeloj BiH trebao donijeti nove vrijednosti.

“Ovo je projekat koji prelazi općinske, županijske i državne okvire”, rekao je Marošević, dodajući da se svaki dan daju dozvole strancima jer mnoga stručna radna snaga ne postoji u BiH i morat će se dovesti iz drugih zemalja.

Izvor: akta.ba