Zanimljivosti

Znate li koja je maksimalna količina kafe koju možete popiti dnevno, a da to ne predstavlja opasnost po vaše zdravlje?

Kofein možemo konzumirati u kafi, čaju, energetskim napicima ili energetskim kafama koje postaju sve popularnije. Postoji mnogo suprotnih stavova kada je upitanju kofein, ali je činjenica da on ima sposobnost da nas održava budnima i mnoštvo drugih benefita za organizam ukoliko se uzima u umjerenim količinama. Mnogi ne mogu ni zamisliti kako bi preživjeli dan bez ukusnog okrepljujućeg napitka kao što je recimo kafa, dok se drugima ne sviđa okus ili učinak. Iako je sud o kofeinu različit, sve više studija dokazuje da on zapravo ima pozitivan učinak na tijelo!

Pet je granica

Prema najnovijim istraživanjima, možemo konzumirati do 5 kafa ili energetskih napitaka dnevno bez ikakvih štetnih posljedica po naše zdravlje. Sveobuhvatna studija nedavno je utvrdila siguran dnevni unos kofeina za zdravu odraslu osobu, a to je 400 mg dnevno. Prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane, koja je provela istraživanje, ovaj stepen  konzumacije kofeina ne predstavlja nikakav fiziološki rizik, ako su druge životne navike pojedinca kao što su prehrana, konzumacija alkohola, pušenje, vježbanje, zdrave. Stoga, konzumacija nekoliko kapućina dnevno nije jednako štetna navika kao što je to piće ili neke druge opasne supstance. Kofein zapravo ima nekoliko pozitivnih učinaka zbog kojih se isplati uključiti ga u vašu prehranu!

PROČITAJTE I:   Lješnjak kugle - Iftarski meni

Kofein se bori protiv bolesti

Sve je više dokaza da konzumacija kafe može imati zaštitni učinak protiv razvoja dijabetesa tipa 2. Iako se tačan mehanizam djelovanja tek treba istražiti, dosadašnji rezultati djeluju obećavajuće. Podaci su jednako ohrabrujući kada je u pitanju sprječavanje demencije u starijoj dobi, jer kofein može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tijekom poznih godina osobe, čime se usporava ili čak sprječava razvoj bolesti poput Alzheimera. Štaviše, nedavno istraživanje je također otkrilo da redovni korisnici kafe imaju 80% nižu učestalost Parkinsonove bolesti u odnosu na osobe koje je ne piju. Konzumiranje dvije šoljice kafe dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 25%, ciroze za 80% i žučnih kamenaca za gotovo 50%.

PROČITAJTE I:   Kadaif sa orasima - Iftarski meni

Svakodnevno pojačava performanse

Naučnici su decenijama proučavali efekte kofeina, a dobijeni rezultati jasno pokazuju da se ta supstanca može koristiti i za poboljšanje sportskih performansi. To je zato što oni koji konzumiraju kofein sat vremena prije treninga imaju produženu izdržljivost za 20-30%. To može biti korisno za mnoge sportove, posebno za aktivnosti koje zahtijevaju mnogo izdržljivosti, poput biciklizma, trčanja, fudbala ili ragbija – zbog čega sportisti koji sudjeluju na Olimpijskim igrama mogu konzumirati samo male količine kofeina.

Poboljšava dobro raspoloženje

Budući da su učinci kofeina u kafi i energetskim napicima koncentrirani na nervni sistem, shodno tome on može smanjiti pospanost, dosadu i umor, kao i poboljšati koncentraciju, percepciju i reflekse. Štaviše, kofein može brzo da vas oraspoloži kada se osjećate loše, jer vas naglo protrese energijom! Također, malo ljudi zna da sam kofein može ublažiti glavobolju ili migrenu, a u kombinaciji s odgovarajućim lijekovima protiv bolova ubrzava njihovu apsorpciju, zato kofein zna biti i sastavni dio pojedinih lijekova.

Zadnje objavljeno