Sport

Atletika: Deset rekorda za koje vjerovatno niste znali

Atletika, kao jedna od najstarijih sportskih disciplina, obiluje nevjerojatnim rekordima koji su postavljeni tokom dugogodišnje povijesti. Dok su neki od tih rekorda postali svjetski poznati, postoje i oni koji su ostali skriveni od javnosti. Spomenućamo deset iznenađujućih atletskih rekorda za koje vjerovatno niste znali.

1. Svjetski rekord u bacanju koplja
Najduži hitac dogodio se 1996. godine kada je Jan Železný iz Češke bacio koplje nevjerovatnih 98.48 metara. Ovaj rekord i dalje stoji neosvojen, a Železný je bio izvanredan bacač tokom svoje karijere.

2. Rekord u sprintu na kratkoj stazi
Usain Bolt je često povezan sa sprintom, ali jeste li znali da je nizozemska atletičarka, Florence Griffith-Joyner, postavila ženski rekord na 100 metara 1988. godine koji i dalje stoji – nevjerovatnih 10.49 sekundi?

3. Maratonski rekord
Dok Eliud Kipchoge drži trenutni svjetski rekord u maratonu, najduži trkački maraton u povijesti odigrao se 1928. godine u Portet-sur-Garonne, Francuska, gdje je postavljen neslužbeni rekord – 237 km za 24 sata!

4. Rekord u skakanju s motkom
Reni Lavilenie iz Francuske postavio je rekord u skakanju s motkom 2020. godine, dosegnuvši visinu od nevjerojatnih 6.18 metara. Ovaj uspjeh ostaće upamćen kao jedan od najimpresivnijih trenutaka u povijesti atletike.

5. Rekord u bacanju kamena s ramena
Bacanje kamena s ramena možda nije najpoznatija disciplina, ali je impresivna. Svjetski rekord u ovoj disciplini postavio je Randy Barnes 1990. godine sa zastrašujućim rezultatom od 23.12 metara.

6. Ženski rekord u skakanju u vis
Najviši ženski rekord u skakanju u vis drži Stefka Kostadinova iz Bugarske, koja je 1987. godine preskočila visinu od 2.09 metara, a ovaj rekord i dalje ostaje nedodirljiv.

7. Najstariji rekord u trčanju na 400 metara
Michael Johnson je svjetski poznat po svom rekordu na 400 metara, ali rekord koji datira iz 1968. godine još uvijek stoji. Lee Evans je trčao ovu disciplinu za nevjerojatnih 43.86 sekundi.

8. Ženski rekord u brzom hodanju
Svjetski rekord u brzom hodanju na 20 kilometara postavila je Hongbo Li iz Kine 1995. godine, s vremenom od 1:25:35. Iako brzo hodanje možda nije najpopularnija disciplina, ova iznimna brzina zaslužuje priznanje.

9. Rekord u desetoboju
Često su uspjesi u pojedinačnim disciplinama poznatiji, ali ne smijemo zaboraviti rekord u desetoboju. Ashton Eaton iz SAD-a postavio je svjetski rekord sa 9,045 bodova 2015. godine, što zahtijeva izvanrednu izdržljivost i vještine u deset različitih atletskih disciplina.

10. Rekord u štafeti na 4×400 metara
Svjetski rekord u muškoj štafeti na 4×400 metara postavila je ekipa iz SAD-a na Olimpijskim igrama 2008. godine. Jeremy Wariner, LaShawn Merritt, David Neville i Angelo Taylor postigli su rezultat od 2:55:39, što je do danas ostao nedodirljiv.

Ovi atletski rekordi svjedoče o izvanrednim dostignućima u svijetu atletike i podsjećaju nas koliko su ljudi sposobni postići kada se predaju svojim strastima i ciljevima. Dok mnogi rekordi padaju tokom vremena, ovi izuzetni dostignući ostaju nezaboravni u povijesti atletike.

Tags