Zanimljivosti

Naš trener Sandi Šahman radi u dalekoj Aziji: I u Bangladešu se sve više ulaže u nogomet

Naš trener Sandi Šahman radi u dalekoj Aziji: I u Bangladešu se sve više ulaže u nogomet, zemlja je povezana sa 700 rijeka i ima šest godišnjih doba

Koferi profesionalnih sportista uvijek su spakovani. Sastavni dio njihovog posla danas je stalna promjena klubova, tako da pojedini igrači u karijeri promijene i desetak timova.

Zanimljiv nogometni put imao je i Sandi Šahman, bosanskohercegovački igrač i trener rođen u Hamburgu. U nogometnoj karijeri Šahman je, između ostalih, igrao i u Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji i Kini, a trenutno radi kao trener u Bangladešu.

– Nakon aktivnog igranja posvetio sam se trenerskom i menadžerskom angažmanu. Radim kao trener za nogometnu atletiku i fitness, kao i video analitičar. Trenutno imam angažman u Bangladesh Premiere League u klubu Mohammedan iz Dhake. Osnovan je 1936. i jedan je od najstarijih nogometnih klubova u zemlji. U klubu sam od jula 2023. godine i nakon 14 godina bez titule, uspjeli smo odvesti najveći klub u zemlji i jedan od najvećih u regiji do osvajanja Nacionalnog kupa federacije. Prije nego što sam stigao u Bangladeš, sedam godina sam radio u Kini, kako u Shanghai FC, tako i u Nanjing City FC – kaže Sandi.

Šahman posebnu pažnju posvećuje edukaciji i prošlog ljeta završio je diplomski studij FIFA Menadžmenta.

– Za svakog trenera je neophodno da se stalno educira i uči. Već 15 godina sam u Aziji i nakon posljednjih uspjeha imam veliki broj ponuda. Nogomet u Aziji iz godine u godinu sve više napreduje, a velike zasluge, pored velikih finansijskih ulaganja, imaju treneri i igrači iz Evrope. Radujem se pohvalama od menadžmenta Mohammedana i velikom interesovanju drugih timova koji me žele u svojim klubovima. Ohrabrujuće je vidjeti da moj rad dobiva priznanje – nastavlja Šahman.

Sandi je prije nekoliko godina oženio Nilay Demirci, pravnicu turskih korijena, a građansko i šerijatsko vjenčanje je upriličeno u njegovom rodnom Hamburgu. Raskošna svadba upriličena je u poznatoj palati Sait Halim Paša u Istanbulu, veličanstvenom kompleksu od historijskog značaja tik uz more koje ljepotom oduzima dah.

– Zahvalan sam svojoj supruzi Nilay koja me vjerno prati svuda i podržava moj rad. Zahvaljujući nogometu, putovao sam širom svijeta, ali moram priznati da je Šangaj nešto posebno. Sa više od 26 miliona stanovnika on je najveći grad u Kini, te najnaseljeniji grad na svijetu. Upoznao sam mnoge lijepe zemlje širom planete, ali nigdje nema ljepote kao u našoj Bosni. Posebno bih volio u Bosni biti za ramazan, a ovaj sveti mjesec poseban je i u Bangladešu koji je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Prema religijskom opredjeljenju, sunitski muslimani čine 90 % ukupnog stanovništva Bangladeša, dok hindusi čine oko 9 % stanovništva. Rimokatolički krišćani i budisti čine preostalih 1 % stanovništva. Malo mi se bilo teško naviknuti na njihovu kuhinju, ali sada sam pronašao jela koja mi odgovaraju – ističe naš nogometni trener koji je porijeklom iz Busovače.

Bangladeš je južnoazijska država i dom za više od 160 miliona ljudi, što je čini osmom zemljom po broju stanovnika na svijetu. Prostire se na samo 56.990 kvadratnih milja i nosi titulu najneposjećenije države na svijetu.

– Mnogo je zanimljivosti vezanih za Bangladeš. Bangladeš je prava riječna zemlja, povezana sa preko 700 rijeka. U stvari, tri najveće rijeke u Aziji teku kroz Bangladeš – Gang, Meghna i Brahmaputra. Bangladeš s dobrim razlogom ima nadimak “Zemlja šest godišnjih doba”. Zemlja zaista ima šest godišnjih doba: ljeto, monsun, jesen, kasnu jesen, zimu i proljeće. Svako godišnje doba ima karakteristična svojstva. Ljeto je vruće i sunčano, dok je zima maglovita sa kraćim danima. Bangladeš ima jednu od najnižih stopa gojaznosti u svijetu jer stanovništvo jede samo četiri kilograma mesa po osobi svake godine – kaže Šahman.

Zadnje objavljeno