Zanimljivosti

Margarin – Sastav i uticaj na ljudski organizam

Margarin je jedan od čestih sastojaka u mnogim modernim jelima i pecivima. Nastao kao alternativa putru, margarin je postao popularan zbog svoje niže cijene i dužeg trajanja. Međutim, postoji mnogo kontroverzi oko njegovog sastava i uticaja na ljudski organizam. Od čega se sastoji margarin i kako može uticati na zdravlje?

Sastav margarina:

Margarin se obično proizvodi od biljnih ulja koja su hidrogenizovana kako bi postala čvrsta na sobnoj temperaturi. Hidrogenizacija ulja čini ih stabilnijim i produžava im rok trajanja. Osnovne komponente margarina uključuju:

Biljna ulja: Najčešće korišćena biljna ulja za proizvodnju margarina su sojino, suncokretovo i palmino ulje.

Voda: Voda se dodaje kako bi se postigla željena konzistencija.

Emulgatori: Emulgatori se koriste kako bi se omogućilo da se voda i ulje miješaju zajedno.

Aromatizanti: Dodaju se različiti aditivi i aroma kako bi se postigao ukus sličan putru.

Boje: Boje se često dodaju kako bi margarin imao žutu boju, slično putru.

Uticaj na ljudski organizam:

Margarin je često bio predmet kritika zbog svog visokog sadržaja trans-masnih kiselina koje se formiraju tokom hidrogenizacije biljnih ulja. Ove trans-masne kiseline povezane su sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema.

Međutim, mnogi proizvođači margarina su smanjili ili potpuno uklonili trans-masne kiseline iz svojih proizvoda. Danas se na tržištu mogu naći margarini koji su označeni kao “0% trans-masnih kiselina.”

Takođe, postoji margarin koji sadrži dodatke poput sterola koji mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi. Ovakvi margarini se često reklamiraju kao “srčani prijatelji.”

Međutim, kao i sa svim namirnicama, važno je konzumirati margarin umjereno. Prekomjerna konzumacija bilo koje masti može dovesti do povećanja unosa kalorija i potencijalno do povećanja tjelesne mase.

Margarin se sastoji od biljnih ulja koja su hidrogenizovana kako bi postala čvrsta na sobnoj temperaturi. Njegov uticaj na ljudski organizam zavisi od sadržaja trans-masnih kiselina i drugih dodataka. Kao i sa svim namirnicama, važno je konzumirati ga umjereno i birati verzije sa manje trans-masnih kiselina radi očuvanja zdravlja srca.

Tags

Zadnje objavljeno