Zanimljivosti

Dani pobjede, dani ponosa

Najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine u čast svih pripadnika slavne Armije RBiH uskoro na Vlašiću.

Po prvi put na Vlašiću se organizira jedinstvena manifestacija pod nazivom „Dani pobjede, dani ponosa“ koja će se održati 16. septembra, ove godine u spomen – parkovima na Galici i Ljutoj gredi, mjestima u blizini Travnika.

Prisustvo svečanom programu manifestacije koja se održava u organizaciji udruženja “Tri, jedan, dva”, i “Tri, nula, šest” a govori o najvećoj pobjedi, časti, dostojanstvu i ratnicima za slobodu, potvrdili su brojni zvaničnici iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH.

Organizatori poručuju da najveći ratni uspjesi moraju biti obilježeni, a velike priče ispričane, te da samo one najveće pobjede ulaze u historiju. Takva je zasigurno ona koja je pisana na Vlašiću.

Manifestacija se organizira u čast pripadnika slavne Armije RBiH, i jedne od njenih najvećih pobjeda što je zasigurno oslobađanja planine Vlašić, te će se tom prilikom predstaviti i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine na najvišem vrhu Vlašića.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da su u toku posljednje pripreme za podizanje jarbola i zastave, te da će se na Paljeniku, zajedno sa spomen parkovima Ljutom gredom i Galicom, formirati jedan istinski kompleks “pobjede i ponosa”.

“Podizanjem pobjedničke zastave Republike Bosne i Hercegovine na vrhu Paljenika, baš onako kako je to prije 28 godina uradio komandant Mehmed Alagić zajedno sa borcima 7. Korpusa,, želimo poslati poruku opredijeljenosti o očuvanju naše domovine, Bosne i Hercegovine“, poručio je Dautović.

Dodao je da je upravo ta značajna pobjeda donijela prevagu na bojnom polju, pokazujući sposobnost Armije RBiH da vodi složene višednevne operacije kombiniranih rodova kao i da zauzme objekte operativno-strateškog značaja.

„Oslobađanje najvišeg vrha planine Vlašić, Paljenika, kojeg je 23. marta 1995. godine ratni zločinac Karadžić od milja zvao ‘kapom Republike Srpske’, označio je, u simboličkoj ravni, ne samo njeno skidanje, nego i početak ‘bosanskog proljeća’ u vidu nezaustavljivog pobjedničkog i oslobodilačkog hoda Armije Republike Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Dautović.

Organizatori naglašavaju da su Bošnjaci i druge patriote u toku proteklih 30 godina, snažno razvili osjećaj za kulturu sjećanja na sve žrtve brutalne agresije i rata protiv BiH, bilo da se radi o civilnim ili vojnim žrtvama, ali i to da nije dovoljno pažnje posvećeno brojnim pobjedama koje su ostvarili u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, posebno onim najimpresivnijim.