Zanimljivosti

Kuhanje nekad i sad: Šta se jelo u restoranima svijeta zadnjih 100 Godina

Kulinarski svijet prolazi kroz neprekidne promene i evolucije, a restorani su ogledala tih promjena. Pogledamo li unazad 100 godina, možemo primijetiti značajne razlike u jelovnicima restorana širom svijeta. Ovaj tekst će nas provesti kroz putovanje u prošlost, istražujući što se jelo u restoranima prije jednog vijeka i kako se to razlikuje od današnjeg vremena.

1910-ih: Pionirska era

U 1910-ima, svijet je bio u fazi promjena. Prvi svjetski rat je razorio Evropu, a to se odrazilo i na kulinarske navike. Restorani su često nudili jednostavna jela poput juha, pečenih mesnih jela, i krompira. U Sjedinjenim Američkim Državama, hamburgere i hot-dogove počinju popularizirati i restorani brze hrane.

1920-ih: Doba prohibicije i klasika

Doba prohibicije u SAD-u donijelo je tajnovite speakeasies, gdje se često služio alkohol i hrana. Klasični kokteli kao što su Martini i Sidecar postali su popularni. Restorani su često nudili šarmantna jela poput bifteka sa umakom bearnaise i pilećih a'la king.

1930-ih: Vrijeme velike depresije

Velika depresija je oblikovala kuhanje u 1930-ima. Ljudi su bili skloni jednostavnijim i jeftinijim jelima kao što su sendviči s grahom i povrćem te tjesteninom s paradajz umakom. Kafići su nudili često korištene juhe poput juhe od graška i juhe od paradajza.

1950-ih: Era brze hrane i novih okusa

1950-e su obilježene širenjem lanaca brze hrane poput McDonald's-a i Burger Kinga. Brze hrane je postajalo sve više dostupno i popularno. Također, egzotična hrana, poput kineske i meksičke, počela se širiti po restoranima širom svijeta.

1970-ih: Pojava zdrave ishrane

U 1970-ima, svijest o zdravoj ishrani počela je rasti. Ljudi su se sve više okretali vegetarijanskoj i organskoj hrani. Tofu, integralni hljeb, i salate postali su česti na jelovnicima restorana.

2020-ih: Eklektična kuhinja i lokalni sastojci

Danas, restorani širom svijeta nude eklektične menije koji kombinuju različite kulinarske uticaje. Lokalni i sezonski sastojci postali su fokus, a jela su često prilagođena različitim prehrambenim potrebama i preferencama. Sushi, ramen, avokado toast, i veganske opcije sve su češći izbori na jelovnicima.

Kroz proteklih 100 godina, kulinarski svijet je doživio dramatične promjene. Evolucija kuhinje odražava promene u društvu, dostupnosti sastojaka, i kulturnim uticajima. Iako su se ukusi i preferencije mijenjali, restorani su ostali mjesta gdje se okupljamo da uživamo u ukusima svijeta, bilo da su to klasični recepti ili suvremeni eksperimenti s hranom.

Zadnje objavljeno