Sport

Svijet fudbala: Deset zanimljivih rekorda

Fudbal je sport koji obiluje rekordima i statistikama koje nas iznova zadivljuju. Od najbržih golova do najdužih karijera, svijet fudbala prepun je nevjerojatnih dostignuća. U nastavku ćemo vam predstaviti deset zanimljivih fudbalskih rekorda koji su ostavili dubok trag u istoriji ovog popularnog sporta.

Najviše golova u jednoj sezoni

Ovaj rekord drži Lionel Messi, argentinski fudbaler koji je u sezoni 2011/2012 postigao nevjerojatnih 73 gola za FC Barcelona. Ovaj podvig ostaje neosporan dokaz njegove izvanredne sposobnosti.

Najstariji fudbaler u profesionalnom klubu

Kazuyoshi Miura, japanski fudbaler, igrao je za Yokohama FC u japanskoj drugoj ligi sa 53 godine, postavši tako najstariji aktivni profesionalac u istoriji fudbala.

Najbrži gol u povijesti Svjetskog prvenstva

Hakan Şükür iz Turske postigao je gol samo 11 sekundi nakon početnog zvižduka na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Najviše golova u karijeri

Brazylijski fudbaler Pele postigao je nevjerojatnih 1.281 gol tokom svoje profesionalne karijere, čime je ostvario ovaj impresivan rekord.

Najveći broj osvojenih Zlatnih lopti

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo podijelili su ovaj rekord osvajanjem pet Zlatnih lopti svaki. Njihova konkurencija i dominacija nad ovim prestižnim priznanjem ostaju nezapamćeni.

Najbrži hat-trick u Premier ligi

Sadio Mané, senegalski fudbaler iz Liverpoola, postigao je hat-trick za svega 2 minute i 56 sekundi protiv Aston Ville u sezoni 2014/2015.

Najveća pobjeda u međunarodnom fudbalu

Australija je 2001. godine pobijedila Samou s nevjerojatnih 31:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ova pobjeda ostaje najubjedljivija u povijesti međunarodnih takmičenja.

Najviše golova na jednom Svjetskom prvenstvu

Just Fontaine, francuski napadač, postigao je 13 golova na Svjetskom prvenstvu 1958. godine, što je i danas neoboren rekord.

Najviše nastupa za nacionalni tim

Egipatski golman Essam El-Hadary igrao je za svoju reprezentaciju čak 159 puta, postavši tako rekorder u broju nastupa za nacionalni tim.

Najviše golova u jednom meču

Archie Thompson, australijski fudbaler, postigao je nevjerojatnih 13 golova u jednom meču dok je igrao za Melbourne Victory protiv American Samoa 2001. godine.